Minister školstva SR M. Fronc schválil maturitné žánre pre tento školský rok

27.01.2006 Celý región

Minister školstva SR Martin Fronc schválil pre písomnú formu internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, slovenského jazyka a sloven...
Minister školstva SR Martin Fronc schválil pre písomnú formu internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, slovenského jazyka a slovenskej literatúry, maďarského jazyka a literatúry a ukrajinského jazyka a literatúry osem žánrov:

rozprávanie,
úvaha,
výklad,
diskusný príspevok,
charakteristika osoby,
beletrizovaný životopis,
slávnostný prejav,
umelecký opis.

Z ôsmich schválených žánrov minister M. Fronc vyžrebuje štyri už aj s konkrétnymi témami. Študenti sa témy dozvedia v deň konania písomnej maturity. Tie budú pre všetky vyučovacie jazyky rovnaké.
Písomná forma internej časti zo slovenského jazyka a literatúry, slovenského jazyka a slovenskej literatúry sa uskutoční 3. apríla 2006. 10. apríla bude z maďarského jazyka a literatúry, ukrajinského jazyka a literatúry.
Minister spolu so štátnym tajomníkom L. Szigetim opätovne navštívili Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ), aby preverili priebeh prác a realizáciu bezpečnostných pravidiel pri príprave maturitnej skúšky. „ Z toho, čo som videl, sa domnievam, že príprava maturity je na dobrej ceste, “ povedal počas návštevy ŠPÚ Martin Fronc. Riaditeľka Anna Butašová potvrdila, že organizácia tohtoročnej maturity zatiaľ prebieha bez vážnejších problémov.
Písomnú formu internej časti z vyučovacieho jazyka - slohovú prácu - bude podľa najnovších údajov zo slovenského jazyka a literatúry písať viac ako 62 000 študentov, zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry približne 2 900, z maďarského jazyka a literatúry tiež 2 900, z ukrajinského jazyka a literatúry 55 maturantov.

Z celkového počtu približne 65 000 prihlásených stredoškolákov je zhruba 355 so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Maturitné testy budú pre nich upravené podľa stupňa postihnutia, napr. zväčšené písmo, prehľadne členený text, zvýraznenie podstaty úlohy. Nevidiaci študenti budú pracovať s testami v elektronickej podobe a s testami v Braillovom písme.
Pokiaľ ide o externú časť, v tomto školskom roku bude dovedna maturovať viac ako 39 000 študentov z angličtiny, 23 000 z nemčiny, 1 900 z ruštiny, 800 z francúzštiny, 250 zo španielčiny a 50 z talianskeho jazyka. Takmer 12 000 gymnazistov si zvolilo z ponuky šiestich povinne voliteľných prírodovedných predmetov matematiku. Viac ako 3 500 sa rozhodlo pre náročnejšiu A úroveň. Testy externej časti sú ako minulý rok zadávané a vyhodnocované centrálne. Po prvý raz bude súčasťou maturitného vysvedčenia aj údaj o úspešnosti študenta v danom predmete a úrovni náročnosti v porovnaní s ostatnými maturantmi, tzv. percentil.
Minister školstva spolu s vedením ministerstva a Štátneho pedagogického ústavu pravidelne, raz mesačne, vyhodnocuje harmonogram prípravy maturity na operatívnej porade.
Lucia Dobrodenková
tlačová tajomníčka MŠ SR
 

Vyberte región